Türkiye’nin Termal Başkenti: Afyonkarahisar


Afyonkarahisar, Türkiye'nin termal kaplıcalarının başkentinden çok daha fazlası. Türk Bağımsızlık Savaşı'ndan paslı mermi kovanları, arkeoloji müzesindeki eski eserler ve sarp bir tepede tüm Afyonkarahisar şehrine hakim bir konumda, tarihin bir çok savaşına tanıklık etmiş olan Afyonkarahisar Kalesi keşfedilmeyi bekliyor.

Şehir Merkezi ve Afyonkarahisar Kalesi


Şehrin en eski eserlerinden biri olan kırk direkli cami olarak da bilenen ünlü Ulu Cami 1272-1277 yılları arasında Selçuklu döneminde inşa edilmiştir. Etrafında bulunan Afyon’un eski kenti, birçoğu butik otel olarak hizmet veren pastel renk yelpazesinde güzel Osmanlı döneminden kalma evlerle doludur. Arnavut kaldırımlı sokaklarda kaleye işaret eden levhayı görene kadar şehri keşfedin. 

Afyonkarahisar Kalesi'ne ulaşmak için 800 basamağı çıkmanız gerekecek. Ancak zorlu tırmanış, tepeden harika manzara için fazlası ile değer. Kaleden manzarayı izledikten sonra Afyon’da bir diğer görülmesi gereken yer Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi. Sultan Divani Mevlevihane Müzesi, müze sergileri ve sesli bir anlatımla dervişlerin günlük yaşamlarını keşfetmenizi sağlıyor.

Büyük Utku Anıtı


Hemen şehir merkezinde karşınıza çıkacak olan bu anıt sizi oldukça etkileyecek. 1934-1936 yılları arasında ünlü Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından tasarlanan, biri yatan diğeri ise ayakta üzerinde duran iki erkek formunu tasvir eden heykel, Türkiye'nin düşmana karşı zaferini sembolize ediyor. Büyük Utku Anıtı'nın diğer adıyla Büyük Zafer Anıtı’nın hemen karşısında, o zamanlar baş komutan Mustafa Kemal Paşa'nın savaş komuta merkezi olan Zafer Müzesi şimdi askeri ve savaş müzesi olarak hizmet veriyor.

Frig Vadisi


Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar boyunca uzanan Frig Vadisi, bir zamanlar Anadolu’da güçlü bir egemenlik kurmuş Friglerin gizemli antik kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Kalıntılarda; Avdalaz Kalesi, doğal kayaya oyulmuş anıtlar ve kiliseler en dikkat çekenleri. Frig Vadisi’ni gezerken kendinizi henüz kimsenin bilmediği bir şeyi keşfediyormuş gibi hissedeceksiniz. Frig Vadisi’ne şehir merkezinden kalkan minibüslerle veya otomobil ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi


Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'nde Bakır ve Bronz çağlarından, Hitit, Frig, Antik Yunan ve Bizans medeniyetlerinden birçok eser sergilenmektedir. Yaklaşık 44.000 objenin yer aldığı Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’nin, heykeller ve kalıntılarla dolu arka bahçesi de mutlaka görülmeli.

Termal Tesisler


Afyon’un birçok kaplıca oteli, bölgenin aktif jeotermal etkinliğinden yararlanıyor. Yüksek mineral içeriğine sahip Afyon’un termal sularının rahatsızlıklara karşı iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Her bütçeye ve talebe uygun alternatifte birçok tesis arasından seçerek bu şifalı suların keyfini sürebilirsiniz.

Sucuk ve Lokum


Afyonkarahisar’dan dönüş zamanı geldiğinde hediye olarak ne götürmeliyiz yada ne almalıyız sorusunun cevabı oldukça basit. Yıllardır sucuk denilince akla ilk gelen yerlerin başında gelir Afyonkarahisar. Öyle ki tüm Türkiye’ye nam salmış Cumhuriyet Sucukları gibi bir markaya sahiptir. Afyonkarahisar’ın lokumu diğer lokumlardan farklı kılan özelliği ise yapımında kullanılan doğal ve katkısız ürünler ile Afyon kaymağadır.

0 comments