Türkiye'nin Saklı Cenneti:İğneada


Kırklareli ilindeki küçük bir kasaba olan İğneada, sadece uzun kumlu plajları için değil, aynı zamanda ilham verici bir biyolojik çeşitliliğe, göllere ve Avrupa'daki birkaç taşkın yatağı ormanlarından birine sahip olan İğneada Milli Parkı ile de oldukça popülerdir.

Yerlilerin yaz aylarında İğneada'ya gitmelerinin ana nedenlerinden biri, çok ince toz kumları ile bilinen çok güzel plajlardan birini ziyaret etmektir. Yaklaşık 20 km'lik plajları ile yüzmeye gidilebilecek en iyi yerlerden biri, bir uçtan diğer uca uzun bir yürüyüşün mutlak bir rüya olduğu kasabanın en uzun plajı olan İğneada Longozu Kumsalı’dır. İğneada’nın güzel doğal ortamlarında kamp yapmak isteyenler için, Erikli Gölü'nün etrafındaki alan birebirdir.

Tabii ki, şehrin diğer ana cazibe merkezlerinden biri 2007 yılında kurulan güzel İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’dır. Yaklaşık 7.800 dönümlük bir alanı kapsayan milli park, yakındaki Istranca diğer adıyla Yıldız Dağından akan akarsular Karadeniz ve mevsimsel sel baskınları, longoz adı verilen ünlü taşkın yataklarını oluşturdu. Korunan bir alan olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, bataklık, göller ve kum tepelerinden oluşan nadir ekosisteminin yanı sıra Avrupa külü, meşe, kızılağaç, kayın ve akçaağaç ağaçları da dahil olmak üzere bölgeye özgü floraya sahiptir.


Bu parkın sakinlerine gelince, göllerinde alabalık ve kefal gibi balıklar bulunurken, beyaz kuyruklu kartal, Avrupa yeşil ağaçkakanı, gri balıkçıl, Avrupa guguk kuşu ve kara leylek gibi kuş türleri İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nın başlıca sakinleridir. Yaban kedileri, yaban domuzu, yabani tavşan, porsuk, gri kurt, geyik, tilki, yarasa, gelincik ve kokarca gibi diğer hayvanlar da zengin ekosistemin bir parçasıdır.


Şehre romantik bir bakış için Limanköy köyünde bulunan İğneada Deniz Feneri'ni mutlaka görün. 1866'da bir Fransız mühendis tarafından inşa edilen beyaz deniz feneri şu anda aynı ailenin dördüncü nesli tarafından yönetiliyor. Limanköy Feneri olarakta bilinen fener, sınır ve rota feneri olarak iki ayrı görevi birden üstlenmektedir.


Civardaki diğer bir köy olan Beğendik köyü de yerel halkla kaynaşmak ve tanışmak için kesinlikle durmaya değer.

0 comments